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【体調管理のため納豆から長芋へ「食の主役」改変】


 みなさん、朝食のお供はなんでしょうか?
 わたしはこれまで写真右側の「朝食セットメニュー」で過ごしてきていました。まぜまぜ系の食材でして、納豆をベースにわさび各種、ネギ刻み、海苔佃煮、なめたけ、そして仕上げに長芋すりおろしを加えて、ごはんのお供としていたのであります。これをメインにあとはカミさんが作ってくれるボリューミーな玉子焼き、野菜あえものなどでおおむね20品目くらいの食材を朝食で摂取したいという健康を考えたもの。
 ところが、最近の体調の変化に鑑みて、管理方針を変更。写真左側のものに変更。って、ようするに「納豆はいいんだけど、わたしのカラダにはちょっと難がある」ということで、納豆を退場させてその分「長芋すりおろし」をメインに据えて、納豆以外のまぜまぜ食材セットはそのままとしているのであります。
 納豆を除外したのですが、これだけのまぜまぜなので、食味にもそう大きな変更感はなく、無事にバトンタッチしてきています。ただ、わたし以外の家人用にこれまでと同じセットも継続して作って提供しております。一種の「生き甲斐」か(笑)。
 やはり人間、加齢してくるとあちこちとカラダから「シグナル」を送ってくる。その都度、主治医の先生にご報告して、総合病院などでの本格的検査チェックを受けてきて、その結果に基づいて先生から適切な投薬などをいただいている。
 他の方からは意外そうな顔をされることもあるのですが(笑)、わたしはそういうことにはまったく、至って従順なタイプですので、ほぼ従って来ている次第。納豆にはなんの罪もなく、わたしの好みとしてはたいへ残念ではあるのですが、朝食のメニューからは退場願った次第。
 そのように食習慣改善をして、さてどうなっているのかは、今後徐々に結果が出てくると思われますが、あわく期待しながら待っていたいと思います。
 人間、一定の区切りを付けたとはいえ、やはり「あれもやりたい、これも」という思いは強い。またそういう「やる気」を持ち続けるのがいちばん大切だと思います。事実、いま着手している構想やプロジェクトは根気と継続性が重要。全体把握だけでももう数週間、かかりきりになっていて、ようやく全体の2/3程度にメドが立ってきた段階。それも「全体把握」だけなので、そこからの作業時間は相当かかるものと思って覚悟しています。
 なにごとも体力が第一。すべての基本とわきまえて、納豆には未練がありますがキッパリ、離れていようと決意をしております。

English version⬇

[Modification of “Mainstay of Food” from Natto to Nagaimo for Physical Conditioning
Sad to say goodbye to natto, a favorite Japanese food. However, a long-time friend called “grated yam” will help us out instead. Health comes first. …

What do you like to have for breakfast?
 I have been using the “breakfast set menu” on the right side of the photo. I used to eat natto (fermented soybeans), wasabi (Japanese horseradish), chopped green onions, nori tsukudani (seaweed tsukudani), namenake mushrooms, and grated yam to finish off the meal. With these as the main ingredients, my wife would make a hearty omelet and vegetable salad for me, and I would eat about 20 items for breakfast, which I considered healthy.
 However, in light of recent changes in my health condition, I changed the management policy. I changed it to the one on the left side of the picture. In other words, natto is good, but it is a little difficult for my body.
 Although natto was excluded from the set, there was no significant change in taste, and the set has been successfully passed on to the next set of ingredients. However, I have continued to make and serve the same set for my other family members. It is a kind of “joie de vivre” (laugh).
 After all, as we age, our bodies send us signals here and there. Each time this happens, I report it to my doctor and undergo a full-scale checkup at a general hospital, etc. Based on the results, the doctor gives me appropriate medication.
 Other people may look at me surprised (laugh), but I am a very obedient type of person, so I have been following the doctor’s orders almost to the letter. Natto is innocent of any crime, and I am sorry to say that it is my favorite, but I have requested it to leave the breakfast menu.
 I will wait and see the results of this improvement in my eating habits with great anticipation.
 Even though we human beings have reached a certain point of closure, we still have a strong desire to do this and that. I think it is most important to keep that kind of “motivation” alive. In fact, perseverance and continuity are essential for the concepts and projects that I am currently working on. It has taken me several weeks just to get a grasp of the whole project, and I am finally at the stage where I have a good idea of about 2/3 of the total project. Since we are only “grasping the whole picture,” we are prepared for the fact that it will take a considerable amount of time to complete the project.
 Physical strength comes first in everything. I am still not ready for natto, but I have made up my mind to stay away from it.

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