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【家族団欒で久しぶりの握り寿司】


 最近は健康面の配慮から、まずは「減量」が最優先ということで、基本であるお米について大幅に量を削減してきております。これまでは普通に毎朝の炊飯量が夫婦+1人程度で3合だったのですが、いま現在は白米は約1合程度。そこに多少、小豆と九穀米を0.2合程度加えております。柳田國男さんの民俗史を学んでいるとよく出てくるような日本人伝統的な基本食。
 結果としては、これまでのお米摂取量は半分程度になっております。そういった習慣のチェンジの結果、そこそこ減量は達成されてきています。ただ、これは健康管理のための「手段」であって目的ではないので、一喜一憂せず、淡々と小食化に向かっているということ。
 しかし、こういう食習慣になってくると、握り寿司という食文化メニューからはどんどん隔絶してくることになる。これまでは、いろいろ食材を購入してくるのに「お、これは今度の寿司会で握ってみようかなぁ」という動機でのネタ類買い込みが習慣化していた。
 必然的に冷凍庫にそういうものが蓄積されてくる。
 そういうところに、昨日は娘夫婦が来てオモシロい料理をカミさんと娘で作ってみるということで、その主食として「握り寿司」という命令が下された次第。おお、であります。
 ちょうど執筆関係のことも一段落したので、冷凍庫の在庫一掃に取り組んでみたのですね。前日から「解凍」させてきたネタを、握る5時間程前までに捌ききっておいた。
 で、超久しぶりの白米オンリーの寿司飯の焚き上げ5合半。
 炊きあがった寿司飯を素木のすし桶に広げて、味付けして、懐かしさに満ちた「握り」の体動感をたっぷりと味わっていました(笑)。
 ネタは、シャケ・タコ・ウナギ蒲焼き・ホタテ・カツオたたき・エビ。エビは冷凍だったのだけれど、一応、本州風に焼きを入れてから切り身を入れて楽しんで見ました。わたしは北海道育ちで、はじめて横浜市で暮らしたときにはじめてこういう「加熱したエビ」の握りを食べた鮮烈な記憶があって、いまは、そういう記憶が美化されたものとしてある。
 ああいう驚きをもう一回追体験してみたい、という心情でしょうか。こういう種類の心象というのは、こころの「健康要素」として非常に有益だという説があるそうですね。ある情景について「なつかしく」思い起こされるということは、心の活性化に資するのだそう。
 まぁそんな気分がこころに反芻されながら、無心に握って全88カン。休日の1日、ゆったりとした気分で楽しんでおりました。

English version⬇

Nigiri-zushi at a family reunion for the first time in a long time.
In Japanese common people’s history, the staple food of rice was not white rice, but rice mixed with many grains. Sushi rice is a kind of special food. Sushi is such a culture. Nostalgically enjoy the physical movement of nigiri. Nigiri

 Recently, we have been drastically reducing the amount of rice, which is the basis of our business, as “weight loss” is our first priority from a health standpoint. Until now, the usual amount of rice cooked each morning was 3 cups for a married couple plus one person, but now we cook only about 1 cup of white rice. Now we cook about 1 cup of white rice, to which we add about 0.2 cups of azuki beans and 9-grain rice. This is the traditional basic food of the Japanese people, as often mentioned when studying Kunio Yanagida’s folk history.
 As a result, our rice intake is about half of what it used to be. As a result of such a change in habits, weight loss has been achieved there. However, this is a “means” for health management, not an end, so we are moving toward eating smaller portions without any joys or sorrows.
 However, as we become accustomed to this kind of eating habit, we are becoming more and more separated from the food culture menu of nigiri-zushi. Until now, we have been in the habit of buying a variety of ingredients with the motive of “Oh, I’ll make this at the next sushi party.
 Inevitably, such items accumulate in the freezer.
 Yesterday, my daughter and her husband came over and decided to cook something interesting together, and they ordered me to make nigirizushi as their staple food. Oh, yes, that’s right.
 Since I had just finished writing, I decided to clean out the freezer. I had “thawed” the ingredients from the day before and processed them about five hours before making the sushi.
 Then, for the first time in a very long time, I cooked 5.5 cups of white rice-only sushi rice.
 I spread the cooked sushi rice into a bare wooden sushi tub, seasoned it, and enjoyed the physical motion of “nigiri” filled with nostalgia (laugh).
 The ingredients were salmon, octopus, broiled eel, scallops, bonito tataki, and shrimp. The shrimp was frozen, but I grilled it in the Honshu style before filleting it. I grew up in Hokkaido, and I have a vivid memory of eating this kind of “cooked shrimp” for the first time when I lived in Yokohama City for the first time, and now I have such a beautiful memory.
 I guess I want to relive that kind of surprise one more time. There is a theory that this kind of mental image is very beneficial as a “health factor” of the mind. Being reminded “fondly” of a certain scene contributes to the activation of the mind.
 Well, with such a feeling ruminating in my mind, I mindlessly held all 88 cans. I was enjoying a day off in a relaxed mood.

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