日本人の縁側大好きぶりは本州の古民家を見ればよくわかるけれど、
北海道人として縁側ってだんだんと「見たこともない空間」になってきている。
たとえばイマドキの高校生以下くらいの年齢層の子どもたちにしたら、
エンガワというのは魚の部位の方がポピュラーかも知れない。
家づくりの思想というか、基本的な間取り感覚では、
日本民家では各室への移動は居室外周部を利用してきた。
いわゆる「田の字」プランが基本的な考え方で
部屋の間は襖などの建具で仕切られる場合が多く、
室内廊下というのはきわめて稀な造作であったように思います。
基本的に建物外周部の縁側空間をたどって空間移動してきた。
そうするとウチとソトの中間領域的な空間意識が発達した。
屋根は差し掛かっているけれど、戸外と空気環境は一体である場所。
国際的にも日本人を特徴付けるとされる「あいまいさ」。
どうもその資質を涵養してきたのは、この縁側空間がきわめてあやしい。
この縁側自体にやがて日本人は特別な嗜好を発展させたのではないか。
この信州佐久の佐々木家住宅では南面する方位に大きく縁側。
写真の右手側居室は主に座敷空間であり、
日常生活の「あらたまった場所」であったり、完全な応接空間であったりする。
1枚目の写真は完全応接空間の外周部だけれど、
左右幅が1間に相当して、まるで畳のようなゴザ床空間までしつらえられている。
晴天時にはこの場所が最高の体感的温熱空間、
いわゆる一番「いごこちのいい場所」だったことは一目で知れる。
こういう空間で「ちょっとお邪魔して」縁に座り、自家製漬物と茶などを喫する。
亭主側が縁に座って、訪問者は縁に腰掛けてそのふるまいをたのしむ。
そこから日常的な情報交換機会が生まれて、話が盛り上がっていく。
そうすると「まぁ、上がれや」と亭主側が客に本格対話を誘う。さらに、
「これはもう、酒の方がいいか?」というように応接が進んでいく・・・。
しかしそこが「日本人的・空気読み呼吸ポイント」で、
そのなにげない「言い方」で辞するべきか、素直に従うか、選択の時が訪れる。
たぶん、このあたりの双方の空気認識感がいちばん「日本的」。
建築としてのこうした中間領域、縁側が、しかし
北海道では一番最初に民族的消滅危機を迎え、そしてほぼ消えていった。
半年におよぶ寒冷気候は従来の「襖・障子」建具での外界との接点では
人間生活を保守し得なくなっていき、より重厚な外皮構成に向かっていった。
断熱し気密化させる方向に大きく向かっていった。
そしてそれは欧米的「ウチとソト」空間認識により近づいていくことでもあった。
同時に日本人としては「空間丸ごとの温湿度管理可能性」を初めて知った。
さらに「いごこち」についての意識の再構成が始められたのではないかと。
たぶん温暖地域ではこの意識変革が大きく社会に導入される前段がいま現代か。
わたしは北海道に生まれ育った者として、
むしろこの写真のような縁側空間には温熱装置の側面も見たりする。
高断熱高気密住宅が縁側をどうするのか、きわめて新鮮な興味として、
その成り行き、行く末を見届けたいと思っています。
English version⬇
[I love the porch DNA in Saku Shinshu / Japanese good house ㉕-2]
You can see how Japanese people love the porch by looking at the old folk houses in Honshu.
As a Hokkaido person, the porch is gradually becoming a “space I have never seen”.
For example, for children in the age group of Imadoki’s high school students and younger,
The porch may be more popular in the fish part.
The idea of building a house, or the basic sense of floor plan,
In Japanese private houses, the outer periphery of the living room has been used to move to each room.
The so-called “rice field” plan is the basic idea
The rooms are often separated by fittings such as sliding doors.
I think the indoor corridor was an extremely rare feature.
Basically, the space has moved by following the veranda space on the outer periphery of the building.
Then, the spatial consciousness in the intermediate region between Uchi and Soto developed.
The roof is approaching, but the outdoors and the air environment are one.
“Ambiguity” is said to characterize Japanese people internationally.
It is very suspicious that this veranda space has cultivated that quality.
Perhaps the Japanese eventually developed a special taste on this porch itself.
This Sasaki family residence in Saku, Shinshu, has a large veranda in the south facing direction.
The living room on the right side of the photo is mainly a tatami room,
It may be a “new place” in daily life, or it may be a complete reception space.
The first photo is the outer circumference of the complete reception space,
The width of the left and right is equivalent to 1 ken, and the floor space is like a tatami mat.
In fine weather, this place is the best sensational thermal space,
It can be seen at a glance that it was the so-called “comfortable place”.
In such a space, “a little disturbing” sits on the edge and enjoys homemade pickles and tea.
The host side sits on the rim, and the visitor sits on the rim and enjoys its behavior.
From there, daily information exchange opportunities are created, and the story becomes lively.
Then, the owner invites the customer to have a full-scale dialogue, saying, “Well, go up.” further,
The reception goes on like, “Is this better for sake?”
However, that is the “Japanese-style air reading breathing point”.
It’s time to choose whether to quit in that casual “word” or to obediently follow.
Probably, the feeling of air recognition on both sides around here is the most “Japanese”.
These intermediate areas as architecture, the porch, but
In Hokkaido, it was the first to face an ethnic extinction crisis, and then almost disappeared.
The cold climate that lasts for half a year is the point of contact with the outside world with conventional “fusuma / shoji” fittings.
It became impossible to maintain human life, and it went toward a heavier exodermis composition.
It went in the direction of heat insulation and airtightness.
And it was also to get closer to the Western-style “Uchi-soto” spatial perception.
At the same time, for the first time as a Japanese, I learned about the possibility of controlling the temperature and humidity of the entire space.
Furthermore, it seems that the restructuring of consciousness about “Igokochi” has begun.
Perhaps in warm regions, the first stage of this change of consciousness being introduced into society is nowadays.
As a person born and raised in Hokkaido
Rather, you can see the side of the heating device in the veranda space like this picture.
As a very fresh interest in what a highly insulated and airtight house will do on the porch,
I would like to see the outcome and the future.
Posted on 3月 10th, 2021 by 三木 奎吾
Filed under: 住宅マーケティング, 日本社会・文化研究
コメントを投稿
「※誹謗中傷や、悪意のある書き込み、営利目的などのコメントを防ぐために、投稿された全てのコメントは一時的に保留されますのでご了承ください。」
You must be logged in to post a comment.