きのうまでちょっと気の抜けない仕事が進行していたので
すこし睡眠不足。ということで夕方7時過ぎには寝込んで深夜2時起床。
都合7時間就寝。おかげさまで元気復活でありました。
ということで、片付けなどをしたあと、料理から着手。
肉体的疲労は寝れば復帰できるけれどストレス性の疲労には
人それぞれの対処の仕方があると思います。
わたしの場合にはそれが料理でして、それもカレーが一番いいのです。
だいたい週に1回は作る習慣であります。
その週でいろいろな料理を作った後、スープ類など煮込み系のものを
ビンなどで残りをストックしておいて、そのうま味を活かす。
きょうは先週末に行ったニセコの道の駅の農家直売店で購入した
じゃがいも、タマネギ、ニンジン(これが巨大な太さ!)を使った次第。
とくにじゃがいものうまさは天下一品であります。
わたしの場合、じゃがは別に茹でてその煮汁はスープに使う。
で、料理を作りながら茹でただけのじゃがいもを味見する。
これがわずかな茹で塩の味だけで超美味なのであります。
う〜〜ん、北海道で生まれ育って感謝、なのであります(笑)。
やっぱり素材のうま味がカレーの交響楽の基本骨格。
今回はうま味役には牛肉を担当させることにしましてビーフカレー。
どうしてカレー作りが精神性ストレス解消に向いているのか。
まぁいろいろな推論が可能だろうとは思います。
作り慣れていて、手順への馴染みがハンパないので
そういった習慣的作業感が、手作業を通して人間回復感をもたらす?
どんな料理プロセスも手が基本でしょうが、
脳と手にはすごい相関関係があると科学番組でやっていたのを思い出す。
で、わたしは「主夫」的な性格のようで
自分で作った料理を自分で食べるのが楽しみ、ではないのですね不思議に。
だれかがおいしいと言って食べてくれる、
そのことの方が満足感が高い。
そういう意味では逆に「承認欲求」が強いタイプなのかも。
おとこの料理好きというのにはタイプがいろいろでしょうが・・・。
まぁしかし、実際に料理作るとストレスはスッキリとしてきて
また前向きになってくる自分を発見できます。
ことしもコロナ感染から控えめの過ごし方になりますが、
自然に親しんだり、食材を求めたり、楽しませていただきます。
English version⬇
[From today, heal your tiredness by making full-scale consecutive holidays curry]
Until yesterday, I was working on something that I couldn’t get rid of.
A little lack of sleep. So I fell asleep after 7 pm and got up at 2 pm.
I went to bed for 7 hours. Thanks to you, it was a resurrection.
So, after cleaning up, I started cooking.
Physical fatigue can be recovered by sleeping, but for stressful fatigue
I think each person has their own way of dealing with it.
In my case, it’s cooking, and curry is the best.
It is a habit to make it about once a week.
After making various dishes that week, stewed foods such as soups
Stock it in a bottle and take advantage of its umami.
I bought it today at a farmer’s shop at Niseko Road Station last weekend.
I used potatoes, onions and carrots (this is a huge thickness!).
Especially the deliciousness of potatoes is one of the best in the world.
In my case, I boil it separately from the potatoes and use the broth for the soup.
Then, while cooking, taste the potatoes that have just been boiled.
This is super delicious with only a slight boiled salt taste.
Hmmm, thank you for being born and raised in Hokkaido (laughs).
After all, the umami of the material is the basic skeleton of curry symphony.
This time, I decided to let the umami role take charge of beef, beef curry.
Why is curry making suitable for relieving mental stress?
Well, I think that various inferences are possible.
I’m used to making it, and I’m not familiar with the procedure
Does such a habitual work feeling bring a feeling of human recovery through manual work?
Any cooking process will be hand-based,
I remember doing a science show that there was a great correlation between the brain and the hands.
And I seem to have a “house husband” personality
I’m looking forward to eating my own food, isn’t it?
Someone says it’s delicious and eats it
That is more satisfying.
In that sense, on the contrary, it may be the type with a strong “need for approval”.
There are many types of men who like cooking, but …
Well, however, when I actually cook, the stress is refreshing.
You can also discover yourself becoming positive.
This is a modest way of spending from a corona infection,
We will entertain you by getting close to nature and seeking ingredients.
Posted on 5月 1st, 2021 by 三木 奎吾
Filed under: おとこの料理&食, こちら発行人です
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