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【ソーメンカボチャ、加熱処理〜調理してみた】




 先日来の仕掛かりの官公庁へのデジタル申請作業、電話応対による直接の確認作業を経て、第1段階の作業が一段落しましたが、引き続き、第2段階についても大筋のご案内を確認できました。必要書類の整理整頓、作成が必要でそのためには、当方側での各種ステップが不可欠で一定時間も掛かると思われます。しかしようやく「呼吸」が掴めてきたので、道筋は明瞭になってきました。
 こういった経験も今後に生かして行けたらいいと思っています。人間、七転び八起き(笑)。
 また、もうひとつ取り組んできた案件についてもようやく心理的な区切りが付いたところに、対手先からのタイミングのいい連絡があって、こちらもスケジュールが明確に落とし込めた。というところ。
 で、こうした各種の案件進行があったのでこころも軽やかに先日購入してきたオモシロ野菜「ソーメンカボチャ」の調理に取り組んでみました。っていうか、下ごしらえと言った方がいいのか、加熱処理してなかから、ソーメン状の食材本体を取りだして水を切って、料理に使えるようなところまで行ったのです。もちろん、試しにと一部を食べてみました。その感覚に踏まえて「どういう料理がふさわしいか」という検討段階に入れたというところ。
 いつも食べ慣れている地域のみなさんからすると「なにやってんのさ(笑)」だろうと思いますが、あたらしい食材には敬意を払って、その素性を確認しながら料理したいのですね。
 とりあえずいちばん上の写真のような椀に入れて調味料をいろいろ、というか、①めんつゆ ②マヨネーズ ③マリネドレッシング などで食感をそれぞれ試食してみたのです。料理レシピなどをみると①めんつゆが一般的に多数派のようなのですが、どうもイマイチ、わたし的には腑に落ちない。むしろ②マヨネーズの方がより好ましい。めんつゆだと素材の「繊維感」がむしろ損なわれるように思える。一方、マヨネーズだと繊維感がむしろ「立ってくる」感じ。
 さらにわたしとしてはマリネドレッシング系の食感がしっくりくる。たまたま坊主にも食べさせたら「味ぽん」的な酢系の味がいちばんふさわしいのではないかという方向に。
 味わいは素の風合いがなかなか自然を感じさせてくれて、その「麺」っぽさとともに、あっさりとした個性みたいなのを感じさせられる。なので、ほかの食材との組み合わせではたぶん多品種ではなく、ふたつくらいの素材のハーモニーが適しているように思える。あわい風合いなのでそれ以上多品種混ぜ合わせすると、個性は埋没しそうだと思えます。
 1玉から取り出せた食材は、けっこうな分量なので、水切りをしっかり処理してこれから冷蔵庫で保存していけば1週間程度は食べられそうな分量が十分にある。楽しみながらベスト料理を考えたいです。

English version⬇

Somen squash, heat treated – cooked.
I considered various compatibility with (1) mentsuyu, (2) mayonnaise, and (3) marinade dressing. 1 ball (250 yen) is about enough for a week for a couple. How to cook? I’m going to cook them.

 After the digital application process to the public offices and direct confirmation by telephone, the first phase of the project has been completed, and we have confirmed the general guidance for the second phase. We need to organize and prepare the necessary documents, and for that, various steps on our side are indispensable and will take a certain amount of time. However, now that we have finally caught our “breath,” the way forward is becoming clearer.
 I hope to make the most of this experience in the future. We all fall down seven times and rise up eight times (laughs).
 I have finally reached a psychological break with another project I have been working on, and I received a well-timed call from my counterpart, so I was able to clearly set a schedule for this one as well. This is the point where we were able to clearly set the schedule for the project.
 And since these various projects were in progress, I was feeling lighthearted and started cooking the interesting vegetable “somenkabocha,” which I had purchased the other day. Or should I say, I prepped the squash, or rather, I cooked it, took out the sausage-like ingredient itself from the inside, drained it, and finished cooking it. Of course, I ate some of it just to try it out. Based on that sensation, we were able to begin the consideration stage of “what kind of dish would be appropriate.
 I know that people in the area who are used to eating this food may say, “What are you doing (laugh)?
 For now, I put them in a bowl like the one in the photo above and added various seasonings (1) men-tsuyu, (2) mayonnaise, (3) marinade dressing, etc., to taste the texture of each. I found that the majority of recipes call for (1) men-tsuyu, but it didn’t seem to be right to me. I prefer (2) mayonnaise. I think that men-tsuyu would rather spoil the “fibrous” texture of the ingredients. On the other hand, mayonnaise seems to “stand up” the fibrous texture of the ingredients.
 I prefer the texture of marinade dressing. I happened to let my son try it, and he thought that a vinegar-like flavor like “Ajipon” would be the most appropriate.
 The flavor of the noodles is quite natural and has a “noodle” feel to it, and it also has a light and simple character. Therefore, I think it is best to use two or so ingredients in harmony with other ingredients, rather than a variety of ingredients. It has a light texture, so I think that mixing more than one kind would bury the individuality of the ingredients.
 The amount of ingredients that could be taken out from one ball is quite a lot, so there is enough to eat for about a week if we handle the drainage well and store it in the refrigerator from now on. I want to have fun and think about the best dishes.

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