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【ヒグマ追加情報 & ホッケ3景in札幌の市場】



 昨日の「ヒグマ」情報について、いつもわたしの情報発信に対してさまざまにご意見や貴重な知見情報提供をいただく読者のShigeru Narabeさんから、以下のような情報がブログへの「コメント」欄投稿として寄せられたので、とくにご紹介いたします。
 〜・・・札幌市では大学や研究機関と協働してヘアトラップなどで採取した体毛から個々のヒグマのDNAを分析して個体識別を計っている。この三頭のヒグマは春先に山頂付近で冬ごもりのところを見つかった母子と思われる。「さっぽろヒグマ基本計画2023」によると三角山は「ヒグマ対策重点エリア」とされ、ヒグマの定着を抑制すべきエリアとなっているのだが、市の行動は「抑制」に向かっているようには見えない。〜
 おお、であります。三角山山頂付近で「冬ごもり」していた個体群だとすると、ほぼこのエリアを営巣地としていることが推定でき、この母親個体が「定住」しているとすると、そこに「コロニー」がやがて形成される可能性がある。また、この三角山は当然、その後背として札幌南側の山地地域とは同一エリアと見なせるので、単に局地的な動物動態とは言えない広範囲に影響のある状況。とくに周辺住民としては自治体の適切な対応を求めたいところだと思います。
 ただ、ハンターのみなさんに出動をお願いするにしても、人家のある地域なので、とっさのタイミングで求められる発砲判断は非常に困難であることは確かでしょうね。う〜む。
 という追加情報でしたが、わたし的には昨日は早朝散歩もやや迷いが生じて休止しておりました。今後、エリアをより注意深くチェックしていきたいと思っています。
 ・・・というところですが、お馴染みの食品買い物スーパー店頭では、新鮮な生ものの「真ほっけ」や「道産のホッケの開き」が目を楽しませてくれていた。読者のみなさんからは生ものから自分で「開き」を作られる方情報が寄せられたりしていますが、いまのところは「また頑張ります」ということでやや腰が引けています。蕎麦打ち・ホッケ背開きと修行の叱咤激励雨あられというところ(笑)。だんだん逃げ場がなくなってきている(泣)。

 道産のホッケの開きと、アメリカ産のホッケは同じ値段で売られていましたが、モノの違いや冷凍して輸送するタイムラグなどいろいろな条件の違いはもちろんありますが、見た目的にはやはり「開き方」に大きな違いがある。道産モノでは「背開き」だけれど、アメリカやロシア産では写真のような「腹開き」が普通。
 たぶん包丁捌き文化の違いがあるのでしょう。あらためて気付かされる。

English version⬇

Additional brown bear information & 3 views of hokke in Sapporo’s market
We received valuable information on brown bears in the neighborhood from a reader. Is a resident brown bear colony in danger? On the other hand, three photos of hokke as a blessing of nature. …

 Regarding yesterday’s “brown bear” information, I received the following information from Shigeru Narabe, a reader who always provides various opinions and valuable knowledge to my information transmission, as a post to the “Comments” section of my blog.
 〜The city of Sapporo is working with universities and research institutes to identify individual brown bears by analyzing DNA from body hairs collected from hair traps and other methods. These three brown bears are believed to be a mother and her cubs that were found at the top of a mountain in early spring while hibernating for the winter. According to the “Sapporo Brown Bear Basic Plan 2023,” Mt. Triangle is designated as a “priority area for brown bear control,” an area where brown bears should be controlled, but the city does not seem to be moving toward “control. ~.
 Oh, yes. If the population was “wintering” near the top of Mt. Triangle, we can assume that this area is almost exclusively used as a nesting area, and if these mother individuals are “settled” there, it is possible that a “colony” will eventually be formed there. In addition, this triangular mountain is naturally considered to be the same area as the mountainous region to the south of Sapporo as its hinterland, so this is not simply a local animal dynamic, but a situation that affects a wide range of areas. I think the local government should take appropriate measures, especially as a resident of the surrounding area.
 However, even if we were to ask hunters to go out to the area, it would certainly be very difficult for them to make the right decision to fire at a moment’s notice in an area where there are houses and people. Hmmm.
 I had to stop my early morning walk yesterday because I felt a little lost. I would like to check the area more carefully in the future.
 However, at a well-known food shopping supermarket, fresh fresh raw “mahi hokke” and “Hokkaido hokke” were a feast for the eyes. I have received some information from readers who are making their own “hokke” from fresh fish, but so far I have been somewhat reluctant to “try again”. I am getting a lot of encouragement for my training in buckwheat noodle making and hokke-birakiraki (back breaking hockey). I am running out of places to escape to.

 The Hokkaido hokke and the American hokke were sold at the same price, but while there are of course differences in the products and the time lag between freezing and transportation, there is still a big difference in the way they are “opened” for visual purposes. The hockey produced in Hokkaido is usually cut open on the back, whereas the hockey produced in the U.S. and Russia is usually cut open on the belly, as shown in the photo.
 Perhaps there is a difference in knife handling culture. I am reminded of this once again.
 
 

 

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