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【さかな系・和定食と自作料理のコスパ】



 さてここのところの雪割り作業で、筋肉痛がジワジワと感じられてきました。10坪超の結氷層、約20cm超を雪割りし続けるのは「良い運動」ではあるのですが、やや年寄りの冷や水か(笑)。出張移動で6kg弱ほどのリュックを背負って歩きまわっていると、筋肉痛に目覚めてしまった。まぁ、そう重症でないのが救い。本日から東京都内での移動ですが、重たい荷物は回避して、基本的には地点間はレンタカー移動で体を労りたいと思います。
 で、新千歳空港を経由。ここのところいろいろな機会があり3日に1回くらいは空港施設に来ています。活発な海外旅行客の北海道流入があり、また年度末での国内移動の集中ということで、札幌都心以上の混雑ぶり。昨日はとくに国内線エリアでは家族揃っての北海道転勤移動の姿が目立っておりました。やはり子どもさん連れの様子には深く癒される。日本人の国内移動の活発化、普遍化というのは戦後以降の社会変化の中でも特筆すべきことでしょうね。
 子どもさんたちが国内の各地を小さいときから経験することで、あたらしい日本人としての「民俗」を体感してやがて新文化を生み出してくれそうな気がする。そういう時代に北海道という地域はどのような位置付けになっていくのか、今後の「関係人口」概念の普遍化のなかでの地域価値、要注目ですね。
 なんですが、空港に来る度に「来道者」の目線としての食慣習比較・ウォッチするのがわたしのクセ。自分で魚を捌いて寿司を握ったりが大好き人間にしてみると、北海道以外から来られる人たちのさかな系・和定食目線に合わせた客引きメニューが気に掛かる(笑)。
 上が新千歳空港での和食の値付け。下はわたしがよく握る寿司。たまたま生ホッキ、ホタテ、シャケに本州産のウナギなどのメニュー構成の皿ですがこのほかに3皿ほど7−8種のネタを握る。合計で10種以上。ネタ買い出しはあちこちと行脚している。で、このお店のコスパと比較対照してみると、わが手握り寿司は1人前3,000円ははるかに突破しそう(笑)。っていうか、1回にひとり2−3人前は食べているし、手土産で2食分くらいは持ち帰らせていることも考え合わせると、1人につき10,000円以上に相当するのかなぁと、食事店舗経営目線を学習させてもらっていました(笑)。すごいドヤドヤ。あ、でも最近はシャリの値段の急上昇が嘆かわしいですね、悲しい。
 ごった返す出会いと別れの空港で、こういう楽しい家庭の味を普段から味わえる北海道のよさを多くの人が暮らして楽しんで欲しいなぁと、思っておりました。シン「民俗」。

English version⬇

[Fish-based, Japanese set menus and homemade food costa…
The frontline of domestic and international population flow. Seafood is Hokkaido’s strongest food culture. The imposing leading role in the inter-regional fusion sin ‘folklore’. …

 Now, with all the recent snow-clearing work, I’m starting to feel muscle aches and pains, and although it’s ‘good exercise’ to keep clearing snow from a layer of ice over 10 pyeong, or about 20 cm, it’s somewhat old cold water (laughs). After walking around with a backpack weighing just under 6 kg on my back on a business trip, I woke up with muscle aches. Well, it is a relief that it is not so serious. I’ll be travelling in Tokyo from today, but I’d like to avoid heavy luggage and basically work on my body by renting a car to travel between points.
 So, via New Chitose Airport. I’ve been coming to the airport facilities about once every three days recently due to various opportunities. With the influx of active overseas travellers to Hokkaido and the concentration of domestic travel at the end of the financial year, the airport is even more crowded than Sapporo city centre. Yesterday, especially in the domestic flight area, the sight of families relocating to Hokkaido together was conspicuous. I am still deeply comforted by the sight of people with their children. The increasing activity and universalisation of domestic migration among Japanese people is probably one of the most notable social changes since the end of World War II.
 I feel that if children experience different parts of the country from a young age, they will experience a new Japanese ‘folklore’ and eventually create a new culture. In such an era, it will be interesting to see how Hokkaido will be positioned in terms of its regional value in the universalisation of the concept of ‘related populations’.
 Whenever I visit an airport, I have a habit of comparing and watching food customs from the perspective of a ‘visitor to Hokkaido’. As someone who loves to process fish and make sushi myself, I am concerned about the menus that cater to the fishy and Japanese set menus of people from outside Hokkaido (laughs).
 Above: Japanese food prices at New Chitose Airport. Below is the sushi I often make. It happens to be a plate of raw hokki, scallops, salmon and eel from Honshu, but I also make about three other plates with 7-8 different kinds of ingredients. In total, there are more than 10 kinds of sushi. The neta purchases are made by going from place to place. So, when I compare and contrast the cost performance of this restaurant, my hand-rolled sushi is going to be far more than 3,000 yen per person (laughs). I mean, if you consider that each person eats 2-3 servings at a time, and that I let them take home at least 2 servings as souvenirs, it would be equivalent to more than 10,000 yen per person, and I was learning the meal shop management perspective (laughs). Great do-ya-do. Ah, but it’s lamentable that the price of rice has skyrocketed recently, sadly.
 I was thinking that I wish many people would live and enjoy the goodness of Hokkaido, where you can usually taste this kind of enjoyable home-taste in the crowded meet-and-greet airports. Sin ‘folk’.

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